Ünnepek, programok - Tesz-Vesz Ovoda

Tartalomhoz ugrás
Ünnepek, programok
Az ünnepek a hétköznapokból kiemelnek, jobban megérintenek bennünket, átformálják, megszépítik lelkünket, életünket. Az ünnepekre már előtte készülünk, aztán mikor bekövetkeznek, közös, együtt megélt élményekké válnak, ezáltal gazdagítanak, formálnak bennünket, felnőttet, gyermeket egyaránt. Ezért fontos, hogy szép, tartalmas, gyermekeink által is jól átélhető ünnepeink legyenek otthon és az óvodában egyaránt. Óvodánkban hosszú évek hagyományozódása nyomán a következő ünnepeket tatjuk:
Koszorúzás a falu első községi óvodájánál

A Béke utcai hajdani óvoda előtt a gyerekek rövid műsora után, az ovisok számára érdekes, a régvolt óvodát megidéző gondolatokkal tisztelgünk az óvoda egykori lakói előtt, és elhelyezzük koszorúnkat az emléktáblánál. Az ünneplő gyerekeket az alapítványunk tagjai apró ajándékkal köszöntik.
Október első hete
Advent

Adventi hétfőkön közösen gyújtjuk meg a folyósón elhelyezett adventi koszorún a gyertyákat. Karácsonyi énekekkel, versekkel, ünnepi köszöntéssel, fokozódó örömmel és gyertyafénnyel várjuk a karácsonyt.
Karácsony előtt 4 héten át
Mikulás


A gyerek minden évben nagy izgalommal várják ezt a napot. A Mikulás minden csoportba ellátogat, és puttonyából megajándékozza a gyerekeket édességcsomagokkal. Az ovisok versekkel, énekekkel kedveskednek neki.
December 6.
Karácsony

Az adventi várakozás a karácsonyi ünnepélyben teljesedik ki. Ovisainkat ilyenkor műsorral ajándékozzuk meg. A gyertyagyújtás után a karácsonyfa alól a csoportok ajándékul játékot kapnak, melyet nagy örömmel vesznek birtokba és próbálnak ki a csoportszobákban.
A téli szünet előtti napokban
Farsang

Az óvoda legszínesebb, legmozgalmasabb ünnepe. A szülők segítségével, tevőleges és anyagi támogatásával valósítjuk meg, tudatos szervezést, feladatmegosztást és előkészítést igényel. A csoportok jelmezes felvonulása után elkezdődik a zenés, táncos farsangi mulatság, miközben üzemel a büfé, üdítő, sütemény vásárolható, a tombolával sok nyereményre lehet szert tenni, s az óvó nénik, dadus nénik által készített lufi bohócokat, színes kalapokat, álarcokat lehet vásárolni. A rendezvény teljes bevételét ovisainkra fordítjuk.
Farsangi időszakban, pontos dátuma változó
Húsvétváró

Húsvét közeledte számtalan lehetőséget kínál a különböző manipulatív tevékenységekre, kézművességre, tojásdíszítésre, népi hagyományok felidézésére, locsolóversek megtanulására, locsolásra. A gyerekek az udvaron nyuszi-fészkeket készítenek, amit nagy örömükre „a nyuszi” megtölt húsvéti édességekkel.
Húsvétot megelőzően, a tavaszi szünet előtt
Ovi majális

Az óvoda udvarán tartott eseményre meghívjuk az iskolából az elsősöket és a sárpilisi ovisokat. Sokféle mozgásos és ügyességi játék közül lehet ilyenkor választani: célba dobás, horgászás, falovacskázás, zsákba ugrálás, de a legnagyobb sikere az ovi udvarára érkező tűzoltóknak van. A gyerekek beszállhatnak a tűzoltóautóba, felhúzhatják a védő sisakokat, kesztyűket, és locsolhatnak a tűzoltó fecskendővel. Az egész délelőtt nagy élmény számukra!
Május elején
Anyák napja

A csoportok május elején szeretettel hívják az anyukákat, nagyikat, dédiket anyák napi köszöntésre. Műsorral, saját készítésű ajándékkal, virággal köszöntik őket. A megható, örömteli alkalom az ünnepeltek szemébe gyakran könnyet csalogat.
Május elején
Néptánc-évzáró

A Faluházban minden év tavaszán megtartott ünnepségen az ovisok az év közben tanult népi játékokat, táncokat mutatják be a szülőknek, érdeklődőknek. Az ünneplő táncos ruhácskákba öltözött kis, középső és nagycsoportosok egymás után mutatják be táncaikat élőzenére. A gyerekek felszabadultan énekelnek, táncolnak, öröm nézni, milyen jól érzik magukat néptáncolás közben.
Áprilisban vagy májusban
Nagycsoportosok búcsúzója

A szülők, ismerősök előtt a nagycsoportosok ünnepi műsorral – énekkel, verssel, dramatizálással vagy zenére végzett mozgással - köszönnek el az óvodától, búcsúznak el fiatalabb társaiktól, az óvó néniktől, dadus néniktől. Az ünnepséget követően a csoportszobákban gyerekzsúr kezdődik, várják őket a szülők által készített finomságok, sütemények, hűsítők.
Május végén, vagy június elején
Egészségnapok


Az egészségnapokat az egészséges életmód, az egészségmegőrzés jegyében tartjuk. Különböző tevékenységeket szervezünk pl. kirándulást, mozgásos játékokat. A csoportokban délelőtt egészséges ételeket készítünk, délutánra meghívjuk a szülőket, és a gyerekekkel együtt kóstolót tartunk. Orvos által megtartott előadást szervezünk különböző témákban. A védőnők bevonásával a szülőknek testtömeg index számítást, vércukorszint és vérnyomásmérést szerveztünk.
Október első hete
Nemzeti ünnepeink

A nagycsoportosok megtekintik az iskolai ünnepséget.
Október 23. és Március 15.
Születésnapok, névnapok

Hagyománya van a csoporton belüli születésnapok, névnapok megtartásának, amikor az ünneplés egy kisóvodás személyéhez kötődik.
Az év folyamán folyamatosan
Kirándulások

Az óvónők a szülőkkel megbeszélve tervezik a csoportok kirándulásait. Egyeztetik az utazás módját, az úti célt, a programokat, a résztvevők körét. A kisebbekkel közelebbi, a nagyobbakkal már távolabbi kiránduló helyekre utazunk.
         
Őszi vagy tavaszi hónapokban
Vissza a tartalomhoz