Madárbarát óvoda - Tesz-Vesz Ovoda

Tartalomhoz ugrás
Madárbarát óvoda lettünk
Hazánk legnagyobb természetvédelmi szervezete, a Magyar Madártani Egyesület óvodánknak a „Madárbarát Óvoda” címet adományozta..

Nevelési programunkban fontos szerepet játszik a környezeti nevelés, a természettudatos magatartás alakítása, a környezetünkben élő növény- és állatvilág megismerése, óvása, tisztelete. A téli időszak kiemelt feladata a madárvédelem. Az idei hosszantartó hideg, a kemény fagyok próbára tették a hazánkban telelő madarak mindennapjait, minket pedig fokozott figyelemre, törődésre sarkallt.

A tél közeledtével hosszú évek óta folyamatosan és tudatosan készülünk a  madarak számára nehezebb időszakra. Beszerezzük szülői, dolgozói  támogatással a madáreleséget, idejében kihelyezzük a madáretetőket az  ablakinkból jól látható fákra. Az óvoda-bölcsődei csoporttól kezdve  minden korosztály hosszú perceket képes az etetőkhöz érkező vendégek  megfigyelésével tölteni. Jönnek hozzák széncinegék, zöldikék,  fenyőpintyek, vörösbegyek, házi rozsdafarkúak, tengelicék, balkáni  gerlék. Ez az időszak igen változatos lehetőséget ad a madarak  megismeréséhez. Ismeretterjesztő könyvek, CD-k segítségével azonosítjuk a  „kis éheseket”, megismerkedünk életmódjukkal, élőhelyükkel,  táplálkozási, fészekrakási, költözési szokásaikkal, hangjaikkal.     
bird_01.jpg
bird_02.jpg
bird_03.jpg
bird_04.jpg
bird_05.jpg
bird_06.jpg
bird_07.jpg
bird_08.jpg
bird_09.jpg
Nyáron sem tétlenkedhet egy igazi madárbarát! A száraz, vízhiányos időszakban gondoskodnunk kell a madarak itatásáról. Fontos, hogy madáritatókat helyezzünk ki, pl. nagyobb méretű virágalátéteket, melyekbe folyamatosan pótoljuk az elhasznált, elpárolgott vizet. A télen kitartóan etetett madarak nyáron is fáinkon, bokrainkon maradnak, s megajándékoznak bennünket csicsergésükkel.

Madárvédelmi munkánkról írásos és fényképes beszámolóval tájékoztattuk a Magyar Madárvédelmi Egyesületet. Elismerésük jeléül, a „Madárbarát Óvoda” címet igazoló tábla, óvodánk falára kerül.

Sörös Éva
óvónő
Vissza a tartalomhoz