Beszoktatás - Tesz-Vesz Ovoda

Tartalomhoz ugrás
Szülőknek
Beszoktatási programunk
Egy kisgyermek intézményi nevelésbe kerülése mindig nagy változás a család életében. Ezért minden erőnkkel azon vagyunk, hogy ez minél zökkenőmentesebben valósuljon meg.   A beszoktatás egy folyamat, melyet kiemelt figyelemmel, türelemmel, toleránsan, fokozatosan végzünk. Ez az időszak nagy lehetőség számunka, hogy kiépítsük a bizalmas kapcsolatot gyermekkel, szülővel egyaránt. Célunk, hogy a kicsikben minél hamarabb kialakuljon az érzelmi biztonság, hogy jól érezzék magukat az óvó néni, a dadus néni, és a többi ovis társaságában.   A minél kevesebb leválási nehézséggel történő beszokás kellően megalapozza a sikeres óvodai éveket.
Tavasszal a vezető óvónő a védőnőkkel egyeztetve összeírja azoknak a gyermekeknek a névsorát, akik az adott év június 1-től, a következő év május 31-ig töltik be 3. életévüket, ők kezdhetik meg ebben a nevelési évben az óvodát. A bölcsőde-óvoda csoport öt olyan korú gyermeket fogad, akik betöltötték 2. életévüket.

A beíratás tájékán játszódélutánt tartunk a leendő óvodásoknak. A találkozásra meghívót kapnak az óvodába készülő kisgyermekek. A játszódélután alkalmat ad arra, hogy ismerkedjünk leendő ovisainkkal és szüleikkel.

Az első szülői értekezletre már június elején sor kerül, ekkor választhatnak a szülők jelet gyermeküknek, beszélgetünk a szoktatás módszereiről és időpontjáról. Ilyenkor kerül sor a házirend ismertetésére és elfogadására. Megbeszéljük a családlátogatás időpontját.

A szeptemberben kezdő gyermekek otthonába már a nyár folyamán ellátogatunk. A családlátogatás alkalmat ad arra, hogy a gyerekekkel saját otthonukban ismerkedhessünk, és a szülőkkel beszélgethessünk gyermekeikről.

A beszoktatás a nevelési év első hetében, általában szeptember első hetében kezdődik, a szülői értekezleten megbeszélt sorrendben, egyszerre legfeljebb 2-3 kisgyermek részvételével.

A szoktatás a fokozatosság elve szerint és a szülővel együtt történik. Ez azt jelenti, hogy a gyermek az első napokban szüleikkel töltenek itt rövid időt, legfeljebb egy-két órát. Pár napos ismerkedés után az édesanya, édesapa, egyre hosszabb időre hagyja gyermekét az oviban. A beszoktatás természetesen egyénre szabottan történik, figyelembe véve a gyermek leválási képességét.

Ami a beszokást megkönnyíti:   Kedves Szülők, Nagyszülők!   Jó, ha a kisgyermeket előre felkészítjük az előtte álló változásokra. Már az óvodakezdés előtt beszélgessünk az oviról sokat, csupa jó, kellemes dolgokat, mely felkeltheti a gyermek természetes érdeklődését, kíváncsiságát az óvoda iránt. Az otthoni játékokkal, babákkal, plüssállatokkal akár el is játszhatjuk az óvodába járás vagy az óvodai élet egy-egy jelenetét.

Mivel a sokrétű alkalmazkodás egyik kicsinek sem könnyű, a beszoktatást segíti az is, hogy az oviba magával hozhatják kedvencüket: plüssállatka, alvóka, pelus, takaró, cumi, cumisüveg… azt a dolgot, ami otthon is leginkább megnyugtatja őket. Semmiképp nem szabad ezekről a dolgokról épp ilyenkor leszoktatni őket, sőt törekednünk kell arra, hogy tartalmas és kellemes élmények kapcsolják őket kezdetektől az óvodához.   Amikor már a kisgyermeket itt kell hagyni reggelente, mindig igazat kell neki mondani, nem szabad becsapni. Még a kegyes hazugság, lódítás is keserves lehet számára.

Nem lehet búcsú nélkül megszökni előle, mert azt a kicsi büntetésként élheti meg. Mindig rendesen el kell köszönni tőle, megmondani neki, hogy ebéd előtt vagy után, alvás előtt vagy után jövünk érte. Konkrétan határozzák meg neki, hogy a nap melyik szakaszához kötheti anya, apa megérkezését. Még ha búcsúzkodáskor sír is, az új játékok és társak láttán biztos, hogy hamarosan megnyugszik.

Ha már elbúcsúztak tőle, és megbeszélték, mikor jönnek érte, határozattan induljanak dolgunkra. Ne forduljanak vissza újra, ha a kicsi sír, a többszöri elbúcsúzás és elszakadási kísérlet csak azt az érzetet erősíti a gyerekben, hogy valami rossz dolog történik vele, nincs biztonságban.   Legyenek bizalommal irántunk, óvónők és dadusok iránt. A kicsiknek - mint tudjuk - érzékeny antennáik vannak, ha pedig azt érzik, hogy szüleik bizalmatlanok, ők is azok lesznek.

Az aggódásukat, félelmeiket tegyék félre, ugyanis ezt is biztosan megérzi a gyerek. Ha viselkedésük azt sugallja gyermeküknek, hogy biztonságos és jó helyen vannak, nemsokára önfeledten adják magukat át az új élményeknek.   Kérjük, tekintsenek olyan partnernek bennünket, akikkel bátran és bizalommal meg lehet osztani a gyermekneveléssel kapcsolatos nézeteiket, ezzel is sokat segíthetnek, hogy gyermeküket jobban megismerjük.

Ha valamilyen új tünetet, viselkedést észlelnek a kicsinél, kérdezzenek nyugodtan bennünket.   Előfordul, hogy a gyermek tiltakozik a változások ellen. Ha nyíltan ellenkezik, sír, toporzékol, mindenki számára egyértelműen átéli és kifejezi, hogy az új helyzet nem kívánatos számára. Indokolatlanul ekkor se tartsák otthon! Ha rendszeresen jár oviba, könnyebben megszokja - a betegségek miatt úgyis hiányozhat - viszont a túl sok hiányzás visszavetheti őt a csoporthoz való kötődésben, a szociális fejlődésben.
Vissza a tartalomhoz