2017 - Tesz-Vesz Ovoda

Tartalomhoz ugrás
Képtár és Archívum
Hírek, információk
Adventi gyertyagyújtás!
2017. december 04.

 
Óvodai hagyományunkhoz híven az idén is meggyújtottuk a folyosón elhelyezett közös adventi koszorúnkon az első gyertyát! Az első ráhangoló gondolatunk a várakozás mellett a Mikulás volt. A Katica csoportosaink készültek néhány Mikulásos verssel, majd megkínáltak pattogatott kukoricával. A gyertyagyújtáson együtt ünnepeltek velünk óvodánk nyugdíjas dolgozói is.-/-

Koszorúzás a régi óvodánál
2017. október 13.

Minden évben ellátogatunk a Béke utcába, az óvoda összes csoportjával a falunk első óvodájához. A megemlékezés alkalmával elmondjuk, hogy miért helyezünk el koszorút a ház falára, ahol régen óvoda működött és vidám játékokat játsszunk az épület előtt.

Az idén a Pillangó csoporté volt a megtisztelő feladat, hogy kis műsorral emlékezhetett meg a valamikori óvodapedagógusokról, kisóvodásokról. Mondókáztunk, énekeltünk, körjátékoztunk a kicsik és nagyok örömére.

Vendégeket is hívtunk, akik szép számmal vettek részt a megemlékezésen.  Örültünk óvodánk nyugdíjasainak, a védőnőknek és a szülőknek és mindenkinek, aki megtisztelt jelenlétével.

A Pillangó csoport még édességet is kapott attól a nénitől, aki jelenleg az első decsi óvoda épületében lakik.

2018-ban újra közösen ott leszünk a Béke utcában, hogy sokáig emlékezhessünk a régi idők óvodájára. Aki arra jár, megnézheti vidám őszi színekben pompázó kis koszorúnkat.-/-

Mihály napi játszó
2017. szeptember 30.

A decsi Tesz-Vesz Óvodában a Mihály napi játszó megrendezésére került sor. Szerencsére az idő kegyes volt, és jó részt napsütésben próbálhatták ki az ovisok a felsorakoztatott játékokat.

Lehetett lovacskázni falovon, célba dobni, kukoricát morzsolni, labirintusban ügyeskedni, mogyoróvesszővel horgászni, diót lecsapni, tököt gurítani. Érkezéskor lekváros kenyérfalatkákkal fogadták az érkezőket, amelyek ára egy mosoly volt. A játékok végeztével közös táncon vettek részt az ovisok és szüleik, majd lezárásáképpen egy kis pattogatott kukoricával búcsúztatták a szép számmal megjelenteket.-/-

Zerényi Szilvia óvónő fotókiállítása
2017. szeptember 29.-/-


-/-
Ballagás
2017. május 26.

Ismét lezárul egy újabb mozgalmas, élményekkel és kalandokkal teli tesz - vesz év, de nem csak az év végéhez érkeztünk el, hanem valami sokkal nagyobb dologhoz is.

Nagycsoportos óvodásaink kinőtték az óvodát. Elbúcsúznak, elköszönnek, hisz ősszel új feladatok, új kalandok várnak rájuk.A Ballagásról készített videó a videótárban tekinthető meg.

-/-

Madarak és fák hete záró rendezvénye
2017. május 12.

 
Óvodánk életét a madarak és fák hete programsorozat színesítette. A pénteki záró program során újra megnyitottuk óvodánkat és invitáltuk a szülőket, hogy egy közös délutánt tölthessünk el együtt. Az óvoda folyosója galériává változott,ahol a gyermekek változatos technikákkal készült madarakról és fákról szóló alkotásait tekinthettük meg. A kiállítás megnyitójára minden csoport énekekkel, versekkel kézsült. Ezt követően mindegyik csoport egy-egy díszfa elültetésével tette gazdagabbá udvarunkat. A program végét egy jóízű pogácsaparti zárta, melyet az óvoda alapítványa rendezett a résztvevőknek.

 

 
Ez úton is szeretnénk köszönetünket kifejezni:

 
- Csupor Péternek, aki kiszedte az udvar végében lévő két óriási tuskót saját gépével
 
- Rohr János, aki johndeer-t küldött az oviba, hogy a tuskókat ki tudják húzni gyökerestől
 
- az önkormányzat munkatársainak, akik szintén nagy segítségünkre voltak a tereprendezésben
 
- azoknak a szülőknek, akik jelenlétükkel meg-tiszteltek minket és részt vettek programunkban

-/-

Ovimajális
2017. május 2.Majális egy, a tavaszi ünnepek között, mely emlékezet óta a szórakozásról szól. Szimbóluma a májusfa, annak feldíszítése színes szalagokkal. Óvodánkban évek óta erre a rendezvényre a Mosolybirodalom által nyújtott arcfestés, légvárban ugrálás adja a szórakoztatást. Óvoda Alapítványának közreműködésével.

A jó idő lehetővé teszi, hogy a szabadban állítsák fel a légvárakat, egyet a kisebb és egyet a nagyobb korosztály részére. A gyerekek nagyon szeretik ezt a szórakozást, amely a délelőttöt kitölti. A színes krepp papír szalagokkal feldíszítjük az udvarunkon álló fákat. A szél vidáman lengeti, a gyerekek élvezik, hogy néha elfutnak alatta. Az arcfestés lázba hozza a tekinteteket, vannak egyéni ötletek, elképzelések.

Ügyes kezekkel dolgozó arcfestők tökéletesen megvalósítják, gyakorlott kézzel dolgozzák ki a figurákat. Akad olyan kisgyerek aki nem szereti, ha az arcát festik, így annak a kezére festenek.

A fényképek sem maradnak el, hisz a Mosolybirodalom fotósa mindenkiről sok képet készít, melyet aztán meg lehet majd vásárolni. Vidám, mozgással teli délelőttöt tudhatnak magukévá a gyerekek.

-/-

Tánc világnapja, néptánc évzáró  
2017. április 28.Gyere velem táncolni,
Nem megyek, mert nem tudok.
Úgyis tudom, hogy tudol.
csak te mindig hazudol.

Az óvodás gyermek legfőbb tevékenysége a játék. Ezt figyelembe véve óvodai néptánc foglalkozásaink nagy részét a népi gyermekjátékok töltötték ki. Ezek a játékok nem csak örömet adnak a kisgyermeknek, de közösséget kovácsolnak és játszásuk során képességek, készségek fejlődnek.

Óvodánk idei néptánc évzárójára szeretettel vártuk ovisaink szüleit közös játékra és táncra. Az együtt töltött idő alatt felelevenítettünk néhányat kedvenc játékainkból, a közös tánc során ízelítőt kaphattak az érdeklődők és résztvevők arról, hogy ovisaink hogy ismerkednek a tánccal – a felnőttet  utánozva, játékosan, változatos mozgásokkal.

Az együtt töltött időt közös énekléssel, a mindannyiunk által jól ismert és szeretett népdallal zártuk:

Tavaszi szél vizet áraszt, virágom, virágom.
Minden madár társat választ, virágom, virágom.
Hát én immár kit válasszak, virágom, virágom.
Te engemet, én tégedet, virágom, virágom.

-/-

"Rendőrnap"
2017. április 25.

 
Óvodásaink a közlekedési hét keretén belül hatalmas élményben részesültek, hiszen 2017.04.25-én „Rendőrnapot” tartottunk az oviban.  A szekszárdi rendőrségtől látogattak meg minket és hoztak ovisaink részére 2 rendőrautót.

 
Kezdésként a nagycsoportosok a közlekedési szabályokról és a kerékpáros közlekedésről kaptak egy rövid tájékoztatást. 
Mindeközben az udvaron felállítottak egy közlekedési pályát. Az ovisok apraja - nagyja nagy élvezettel próbálta ki a szlalom pályát az óvoda által biztosított futóbiciklikkel, trappolókkal, kismotorokkal. Az élményt még jobban fokozta, hogy a gyerekek bukósisakban, térd és könyökvédővel ellátva rótták a köröket.

A középsősök és a nagycsoportosok már saját kerékpárjukkal, rollerükkel, görkorcsolyájukkal (védőöltözékkel ellátva) haladtak végig a pályán.
 
A két kiállított rendőrautót alig lehetett látni, hiszen a gyerekek ellepték. Beülhettek az autóba, kipróbálhatták a szirénát, a villogó fényeket, a hangos beszélőt, csak úgy vízhangzott az udvar a gyerekzsivajtól és a „rendőrségi” hangoktól.

 
Az érdeklődő ovisok felpróbálhatták a rendőrmellényt, rendőrsapkát, láthatósági mellényt, kipróbálhatták a bilincset és a gumibotot, ami a fényképeken és a videófelvételen is látható.

 
Felejthetetlen, élményekkel teli nap volt!

 
Köszönjük a SZEKSZÁRDI RENDŐRSÉG közreműködését!

-/-

A víz hete
2017. március 20-24.

 
Óvodánk minden csoportjában kiemelten fontos az egészséges életmódra nevelés és a környezettudatos magatartás alakítása. Március 22. a Víz világnapja. E jeles zöld naphoz egy hetes programot szerveztünk.

Valós tapasztalatok és személyes találkozások mélyebb nyomot hagynak a gyermekekben, ezért kértünk lehetőséget a helyi vízmű telep dolgozóitól, hogy mutassák be a gyerekeknek az épületekben rejlő titkokat. Csötönyi Pál és munkatársa vezetésével fedezhettük fel a víz útját a föld mélyétől a víztornyon át az otthonok csapjáig.

 
A következő napokban a csoportok korosztályoknak megfelelően, tevékenykedtet-ve folytatták az ismeretszerzést az óvodai életet átszövő területeken / mese, mozgás, ének, rajz / „Játsszunk tudományt!” nevet kapta az utolsó nap eseménye, melyen az óvodapedagógusok által összeállított játékos kísérletek  lehetőséget adtak a megszerzett ismeretek, tapasztalatok, összefüggések alkalmazására. Láthattuk a víz útját, erejét, játszhattunk buborékfújókkal, megfigyeltük és megfogalmaztuk a víz növényekre gyakorolt hatását. Süllyed?-nem süllyed? kísérlet alaposan próbára tette agytekervényeinket. Megmenthettünk egy „tavat” a szennyeződésektől, virágültetéssel pedig közvetlen környezetünket tettük színesebbé - felelősséget vállalva a gondozásukkal.

 
Ahhoz, hogy képesek legyünk óvni, védeni  a vízi környezetünket is, szükséges a tudás mellett a megfelelő erőnlét, egészség: ezért egy hangulatos zenés mozgással és egy pohár vízzel zártuk a tavasz első  jeles zöld napját.

-/-

Március 15-re emlékeztünk óvodásainkkal
2017. március 14.

Forradalom és szabadságharc. Magyarország és a magyarság tudata. Hazafiasság. Nehéznek tűnő, elvont fogalmak, melyeket talán még mi felnőttek is nehezen tudunk szavakba foglalni. Érzések, melyek sok-sok élmény és tapasztalat során alakulnak ki. Március 15. ünnepe remek alkalom, arra, hogy megéreztessük gyermekeinkkel az ünnep hangulatát, az összetartozást.


Minden csoport már előző héten elkezdi az ünnepi előkészületeket, ráhangolódást, érzékenyítést. Kokárdákat, nemzeti színű zászlókat, huszárcsákókat, pártákat készítenek a gyerekek, az ünnephez illő verseket, énekeket tanulnak. A mesék főszereplői a huszárok, királyok ezekben a napokban.
Az óvoda falai megtelnek az ünnephez köthető gyönyörű gyermekmunkákkal, ablakainkban nemzeti színű szalag kerül.
Március 15-ét megelőző napon, immár hagyomány, hogy az óvoda apraja, nagyja közösen emlékezik meg a 48-as eseményekről.

-/-

Ovifarsang a Faluházban
2017. február 18.

Február jeles eseménye a Farsang. Minden óvodás talán a legnagyobb izgalommal erre a napra készül az év folyamán. Óvodánkban ez az esemény a legjelentősebbek közé tartozik. Nagyon kedvelik a vidám játékot, mulatozást, legjobban, hogy felvehetik magukra a jelmezeket.

Már hetekkel előbb elkezdődik a készülődés, a jelmezeket való töprengés. Az óvodás csoportok hol közös, hol egyéni jelmezeket öltenek magukra. Erre az alkalomra a Faluház nyitja nagytermét, hiszen vendégeink, az érdeklődők száma évről évre nő. A mulatság része a jelmezes felvonulás, melyhez zenét keresünk és koreográfiát adunk elő.

Nagy öröm számunkra, hogy a vendégek között nyugdíjas kolléganőket, volt óvodásokat (akik mára már iskolások) is láthatunk, akik megtisztelnek bennünket, kíváncsiak a következő kis generációra, szívesen látják volt kis csoport társaikat.

A jelmezes felvonulás után megkezdődik a karnevál, melynek ezen a rendezvényen elengedhetetlen részei a falatozás, italozás, az óvónénik és segítő szülők által elkészített lufibohócok megvásárlása, a tombolatárgyak megnyerése. Az elmúlt évekhez hasonlóan a szülők sok szép ajándéktárggyal járultak hozzá a tombolához.

Az idei évben több támogatót is sikerült megnyernünk, hogy járuljon hozzá a tombola sikerességéhez. Új támogatóink között köszönjük a Tarr Építő és Szolgáltató Kft.-nek, a Hungária Takaréknak, és a Szekszárdi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának a sok szép, értékes, hasznos ajándék tárgy felajánlást. Ígéretünknek eleget tettünk, a gyerekek arcára mosolyt csaltunk, örömet jelentett a békás esernyő, a táblakréta, a lufi, a pénzgyűjtő malac, notesz, a fényvisszaverő biztonsági mellény, hasznos könyv a közlekedésről, színező, a torta, kölyökpezsgő, plüss állatka, kirakó és sok más tombola tárgy melyek közül csak néhányat említettem. A farsangi bál bevételével a résztvevők az óvodásokat támogatja, az alapítványunkon keresztül fő célkitűzés mindig az gyerekek csoportbeli és udvari játékkészletének bővítése, valamint az év folyamán felkínálkozó programok támogatása.

Gyerekek és felnőttek vidám zenére rophatták a táncot. A felhőtlen vidámság talán arra ösztönözte a telet, hogy „ vállára vegye a batyuját, és átlépjen a dombon” , hogy jöhessen a meleg tavasz.
„Telet kergetünk,
tavaszt hirdetünk,
Ébredj fel nagyvilág, higgy nekünk, higgy nekünk!...”
(Fésűs Éva: A télkergető hóvirág c. mese nyomán).
-/-

Rendőrök látogatása az óvodánkba
2017. február 8.

Az óvodás korosztályt mindig lázba hozza, ha az utcán vagy üzletben meglát egy rendőrt. Legyen az férfi vagy nő mindig tág szemmel néznek fel ezekre az emberekre.

A gyerekekben mindig is egy tekintélyt parancsoló személyek. Ugyanezzel a tág érdeklődéssel fogadták óvodánk nagycsoportosai Póta Diána vizsgálót és Kerekes Márk századost a Szekszárdi Rendőrkapitányság Osztályáról, akik azért érkeztek hozzánk, hogy a biztonságos közlekedésről, a közlekedés veszélyeiről, valamint arról, hogy mit kell tenni ha egy üzletben, szabadtéren eltévednénk, nem látjuk a szüleinket, beszélgettek.

A gyerekeket nagyon érdekelte a téma. A közlekedés terén azért, mert sokat jönnek az óvodába kerékpárral. A szülőktől való távol kerülés egy üzletben, vagy kirándulás során azért, mert erre szerencsére kevés a példa, nincs róla tapasztalatuk, kíváncsian hallgatták és jegyezték meg az intelmet. Póta Diána a beszélgetés alatt készséggel válaszolt a gyerekek kérdéseire. Megmutatta a gumibotot, elmondta mikor és mire lehet használni. A kíváncsi lurkók kipróbálhatták a bilincset is. Ez számukra újdonság volt és nagyon élvezték.

Ajándékokkal is készültek, színezőt és fényvisszaverő matricát hoztak nekünk. A találkozás tanulságos, izgalmas volt. A Rendőrség nemcsak erre az alkalomra készült felajánlással, hanem a Farsangi bálunkon a tombola tárgyak között is fellelhető volt azokból a promóciós anyagokból amelyeket az óvodánknak ajánlottak fel. Köszönjük nekik a felajánlásukat. Szeretnénk ha többször is sort keríthetnénk a velük való találkozásra, a gyerekek érdeklődésének megfelelő témákban beszélgethetnénk velük.


További információkért görgessen lefelé
Videótár - Kisfilmek, óvodánk életéből
Vissza a tartalomhoz